واژه HDMI مخفف عبارت High Definition Multimedia Inteface و ترجمه لغت به لغت آن “رابط چند منظوره با کیفیت بالا” می باشد.
اچ دی ام آی یک رابط تماما دیجیتال است که امکان انتقال همزمان صدا و تصویر با کیفیت بسیار بالا را فراهم میکند. رابط HDMI جایگزین مناسبی برای رابط های آنالوگ (Analog) مانند رابط AV یا همان کابل سه فیش میباشد.
انتقال صدا و تصویر از طریق HDMI بصورت دیجیتال است، بدین معنا که هیچ نوع فشرده سازی روی سیگنال ها صورت نمیگیرد. در نتیجه انتقال اطلاعات با بالاترین کیفیت و بدون هیچ افتی انجام میشود.
افت کیفیت در رابط های HDMI حتی در متراژهای بالا ناچیز است. لذا استفاده از رابط اچ دی ام آی برای انتقال صدا و تصویر با کیفیت در فواصل طولانی از قابلیت های این رابط محسوب میشود.
رابط HDMI برای اولین بار در سال 2003 و با مشارکت مالی و علمی 7 شرکت تولید شد. این شرکت ها عبارت بودند از: هیتاچی، پاناسونیک، فیلیپس، سیلیکون ایمیج، سونی، تامسون و توشیبا.
این 7 شرکت به اتفاق هم اولین پورت انتقال صدا و تصویر همزمان با نرخ انتقال اطلاعات بالا را طراحی کردند.
اچ دی ام آی از سال 2003 تا به امروز در قالب نسخه های مختلفی تولید شده. اولین نسخه (Version) این پورت HDMI 1.0 بود. بعد از آن نسخه 1 ، 1.2 ، 1.3 و 1.4 تولید شده است. در حال حاضر متداول ترین نسخه کابل های HDMI موجود در بازار HDMI 1.4 میباشد. اخیرا نسخه 2.0 و 2.1 نیز طراحی و تولید شده که بالاترین نرخ انتقال اطلاعات و بیشترین قابلیت های ممکن را دارا میباشد.
کابل HDMI قابلیت انتقال اطلاعات با نرخ 4Gbps برای هر کانال که مجموعا 10.2Gbps برای هر سه کانال میباشد را دارد. این سرعت در برابر سرعت USB2.0 که 480Mbps و USB3.0 که 5Gbps است بسیار قابل توجه میباشد.
تولید کنندگان کابل HDMI محدودیتی برای متراژ این رابط تعریف نکرده اند. طول متداول این رابط 1.5 تا 5 متر میباشد. اما با رعایت استانداردهای تولید کابل میتوان تا متراژهای بالای 50 متر نیز از این نوع رابط استفاده کرد. بدیهسیت که در متراژهای بالاتر برای کاهش افت اختلاف پتانسیل ولتاژ سیگنال ها از کابل هایی با ضخامت بیشتر استفاده میشود.
برای اندازه گیری ضخامت و سایر پارامترهای انتقال جریان در هر کابل از استانداردی به نام AWG (American Wire Gage) استفاده میشود. AWG در حقیقت یک جدول است که با اختصاص یک عدد به مجموعه ای از اندازه ها و پارامترها مقایسه ی انواع کابل را ساده تر میکند.
به زبان ساده هر چه عدد AWG کابلی بزرگتر باشد ضخامت آن کابل کمتر میشود.
عموما برای کابل های HDMI با متراژ 1.5M تا 5M از AWG 28 استفاده میشود. برای متراژ 5 متر تا 10 متر از AWG 26 و برای طول 10 متر تا 18 متر از AWG 24 استفاده میشود.
با رعایت استاندارد تولید، میتوان از افت اختلاف پتانسیل الکتریکی سیگنال ها چشم پوشی کرد.
تجهیزاتی به نام آمپلی فایر HDMI یا تقویت کننده سیگنال HDMI وجود دارد که برای تقویت سیگنال و جلوگیری از افت کیفیت در رابط های با متراژ بالا مثلا 50 متر مورد استفاده قرار میگیرد. این تجهیزات در طرفین یا میانه مسیر قرار میگیرند و با تامین برق افت ولتاژ سیگنال ها را برطرف میکنند.
رابط HDMI برای سهولت استفاده در تجهیزات کوچکتر از قبیل دوربین های فیلمبرداری دستی یا انواع تبلت ها در دو سایز کوچکتر یعنی Mini HDMI و Micro HDMI طراحی و تولید شده است. این سه سایز از نظر سرعت و کیفیت تفاوتی ندارند و صرفا در سایز و به جهت استفاده کاربردی تر متفاوت میباشند.
کیفیت در کابل HDMI
مهمترین پارامتر در تولید کابل با کیفیت HDMI ، استفاده از سر سوکت های استاندارد و با کیفیت میباشد. استفاده از آلیاژ مناسب و برد با کیفیت (بردی که رشته سیمهای کابل را به سر سوکت HDMI متصل میکند) تعیین کننده ی کیفیت سر سوکت های HDMI است.
کابل HDMI از 19 رشته مسی (یا آلیاژی از مس) تولید میشود. بدیهسیت که میزان خلوص آلیاژ استفاده شده برای تولید این رشته ها تعیین کننده ی کیفیت کابل تولید شده میباشد. خلوص پایین و بی کیفیت آلیاژ استفاده شده موجب افزایش افت کیفیت بخصوص در متراژهای بالای کابل HDMI میشود.
برخی کابل های HDMI دارای شیلد و بافت نویزگیر میباشند. شرکت های تولید کننده ی این رابط ها برای جلوگیری از تاثیر میدان مغناطیسی ایجاد شده بر اثر همجواری با کابل برق، حول مجموعه رشته های کابل HDMI یک شیلد آلومینیومی و در شرایط بهتر یک بافت دیگر از جنس آلومینیوم یا مس به آن اضافه میکنند.
در نهایت استفاده از روکش پلیمری مناسب که قابلیت ارتجاع استاندارد داشته باشد و در اثر کشیده شدن یا تا شدن پاره نشود و ترک نخورد.
نوشته شده توسط تیم تولید محتوای سامان کام